LindEducation - För både kropp och själ
Min blogg - Anna Lennartsdotter Lindbom

Självkänsla och #hälsohets


Nyår och nyårslöften är i antågande. Många löften handlar om att sluta röka, börja träna eller ändra sin vikt. Min önskan inför dessa löften är att de kommer från en verklig vilja att ändra något. Då menar jag en vilja som kommer inifrån er själva och inte från omgivningens krav och förväntningar. Det har gått heta diskussioner på Twitter kring detta med kroppsideal som skapas av andra. Vill du läsa så finns det under hashtaggen #hälsohets.
Min åsikt i frågan är att vi absolut måste kunna tala om ohälsa. Däremot så talas det ofta om det i termer som får folk att känna sig dåliga. Att hela tiden tala om sig själv med ord som att jag måste gå ner i vikt, måste tänka på vad jag äter, måste träna bort julmaten, måste låta bli socker osv. Hör ni själva? Måste, måste och måste. Trevligare vore att jag vill gå och träna, det ska bli gott med mat, jag hade en härlig jul med familjen osv. Ni börjar kanske förstå var jag vill komma? 
Samhället nu gör det "ok" att påpeka andras vikt, kost- och träningsvanor utan tanke på hur det kan tas emot. Jag är helt övertygad att den som enligt mallarna är överviktig eller underviktig mycket väl vet om det. De ärmedvetna om riskerna utan att hela tiden få det uppkört i ansiktet. Däremot tycker jag att bvc och skolsköterskor ska reagera och påtala när barn ligger i en riskzon. I vissa fall bör hela familjer få hjälp då livsvanorna utgör en risk för barnen. Sen det här med vägning av barnen i skolan. Jag kommer ihåg när en av mina döttrar skulle på kontroll med hela klassen i skolan. De kan ha varit 9-10 år. Alla skulle vägas och mätas, kanske någon spruta skulle tas också. När barnen kommer ut efter så är det vikten som diskuteras. Känslan smyger sig in runt barnen. En känsla av osäkerhet. En del barn ljuger helt uppenbart och en del försöker smälta in i miljön för att bli osynliga. Väger du lite är du duktig, mycket så skrattas det. På skolgården fortsätter jämförelserna. Redan här grundläggs en skev självbild av att inte duga. Är det då nödvändigt att tala om för barnen vad de väger? Det känns faktiskt helt onödigt.
Mitt löfte inför 2013 kommer vara att kämpa för ett självkänslans år! Det kanske kan vara något att hänga på?


0 kommentarer på Självkänsla och #hälsohets :

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
RSS Följ Bli fan

Tillhandahålls av FeedBurner


Senaste inläggen

Back on track!
Vilken upplevelse! Frågan är vad jag tar med mig mest därifrån.
Förstör vi mer än vi hjälper?
Äntligen i mål - det bästa jag har gjort!
Ibland är ett namn viktigare än annars

Kategorier

#100dagaryoga
#uppochhoppaijuni
150 pass
3D funktion
Afro
Allmänt
Bloggar om hälsa
Bloggutmaning
Bring it to the park!
Core Awareness
Flex
Flex Sportsclub i Hägersten
Gästbloggare
guldhjärtat
Happenings
Karriär
Kläder och skor
Klokt
Komma i form igen!
Kost och träning
Kosttillskott
Kunden har ordet
Länkkärlek
Lind Education
LindEducation
Löpning
MammaMage
Personlig träning
Pilates
Plattform 9
Procedos
Svenska hälso- och träningsbloggar
Transexualism
Tribal Yoga
TribalYoga
Utbildningar
Utmaningar
Vegetariskt
Vikt, utséende & hälsa
Vinyasa Yoga
Youtube
drivs av