LindEducation - För både kropp och själ
Min blogg - Anna Lennartsdotter Lindbom

Vad gör du för att förhindra mobbing?

Jag läser om mobbing i skolor och tänker väl liksom alla andra att det måste hända någonting och att någon måste ta sitt ansvar. Just detta någon eller någonting är ju du och jag och det vi väljer att göra! Jag tänker på hur det kan se ut på förskolan, barnet har satt på sig kläder hen gillar och springer in för att visa upp sig för sina vänner. Vännerna tittar besvärat och säger att jaha, men såna skulle inte jag vilja ha. Det börjar redan där. Vännen som sa orden var kanske avundsjuk efter att föräldrar  sagt nej till finkläder på förskolan och du ser hur ditt barn sjunker ihop och den tidigare glädjen vänds till någonting annat. Det är här vi kan göra någonting, innan det blir för stort. Vi kan lära våra barn (jag vet att det är ursvårt) att de inte behöver andras bekräftelse för att känna sig nöjda. Vi kan lära våra barn att andra blir ledsna när man säger sådant. Det gäller att vara lyhörd och se inte bara sitt eget barn utan också andras och att samtala med andra föräldrar och se vad de tänker kring det hela. För oss som föräldrar gäller det också att vara tillåtande i att andra vuxna berättar för våra barn när de gjort fel, vi kan inte alltid vara intill och höra eller se vad de gör. Jag tänker om vi kan hindra det redan här och förebygga så kanske det underlättar arbetet för skola och föräldrar när det kommer dit? Och har vi riktig tur så kanske vuxenmobbing som finns på väldigt många ställen idag också upphör?

En annan sak som jag tänkt mycket på som också kan leda till utanförskap är det här med alla saker barn "ska ha" i tidig ålder. Märkeskläder, telefoner, surfplattor och resor. Barnen dränks i prylar som vi vuxna ger för att de ska slippa vara de enda som har dem och att döva vårat eget dåliga samvete över att vi arbetar mycket och inte hinner med barnen. Jag förstår att man inte alltid hinner, jag har själv ett arbete som är oerhört intensivt bitvis, men jag har valt det. Liksom jag väljer att ha barnen hemma mina lediga timmar trots att det ofta leder till osämja som det ska med tre små i nära ålder. Så vad gör det? Jag är där, jag uppfostrar, jag deltar och jag lär känna mina barn. Jag finns där för en stund i soffan om de vill sitta i knäet och somna, jag finns där med mat som de är med och lagar. Det tror jag ger mina barn en trygg grund att stå på, även om jag ofta skulle vilja vara mer med dem. De känner sig älskade och önskade och förhoppningsvis lär jag dem att bli omtänksamma och få god självkänsla. 
Hur gör du? Vad kan vi göra mer? Låt inte fler barn utsättas, inte ens för små elakheter som sitter som taggar i bröstet efter ett tag.


0 kommentarer på Vad gör du för att förhindra mobbing?:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
RSS Följ Bli fan

Tillhandahålls av FeedBurner


Senaste inläggen

Back on track!
Vilken upplevelse! Frågan är vad jag tar med mig mest därifrån.
Förstör vi mer än vi hjälper?
Äntligen i mål - det bästa jag har gjort!
Ibland är ett namn viktigare än annars

Kategorier

#100dagaryoga
#uppochhoppaijuni
150 pass
3D funktion
Afro
Allmänt
Bloggar om hälsa
Bloggutmaning
Bring it to the park!
Core Awareness
Flex
Flex Sportsclub i Hägersten
Gästbloggare
guldhjärtat
Happenings
Karriär
Kläder och skor
Klokt
Komma i form igen!
Kost och träning
Kosttillskott
Kunden har ordet
Länkkärlek
Lind Education
LindEducation
Löpning
MammaMage
Personlig träning
Pilates
Plattform 9
Procedos
Svenska hälso- och träningsbloggar
Transexualism
Tribal Yoga
TribalYoga
Utbildningar
Utmaningar
Vegetariskt
Vikt, utséende & hälsa
Vinyasa Yoga
Youtube
drivs av