LindEducation - För både kropp och själ
Min blogg - Anna Lennartsdotter Lindbom

Ätstörning eller ätstört beteende?

Det här är alla hemska sjukdomar med en psykiskt betingad ätstörning som gemensam nämnare. Alla dessa diagnoser kan vara svåra att upptäcka. Jag ska inte gå djupt in på vad de innebär, men enkelt sagt:
Ortorexi - en manisk strävan till att äta och träna exakt rätt.
Anorexia - att äta extremt lite och träna extremt mycket för att gå ner i vikt.
Bulimi - att hetsäta samtidigt som ens högsta önskan är att gå ner i vikt.
För omgivningen är det här någonting som är jättesvårt att bemöta. Även för oss som arbetar i branschen är det knepigt och leder till en diskussion om vem som ska ta upp det, på vilket vis och när. Det är inte en enkel fråga, det enda jag direkt kan säga är fel är att ignorera det. Att ta upp det rätt upp och ner för personen i fråga, visa att det syns utåt och att du som medmänniska bryr dig kan vara avgörande på liv och död. 
Idag kan det faktiskt vara väldigt svårt att se det här då i princip alla människor du möter har ett ätstört beteende. Med det menar jag att om du får dåligt samvete över att ha ätit julmaten, om du går och tränar för att du ätit mer än du brukar, om du provar diet efter diet för att kontrollera din vikt, om du läser kaloriinnehåll när du handlar och om du förklarar för dina vänner att "du inte brukar äta så här" så har du ett ätstört beteende. Samma sak om du låter bli fikabrödet på jobbet och i stället småäter kakor när du lagar middag och om du "kompenserar" chipspåsen i varukorgen med mängder av frukt och grönt. Att konstant fundera över vad som ligger på din tallrik är inte hälsosamt någonstans men det samhället vi lever i gör det hela mycket svårt att hantera. Se över dina egna vanor och se om du kan göra någonting åt det, ta hjälp om det behövs och hjälp gärna en medmänniska.
Anledningen till att jag nu tar upp det här har absolut inte med julmat och julgodiset att göra, det är en incident häromdagen. Jag länkade ett blogginlägg på facebook som jag tyckte var jättebra skrivet. Som beskriver hur det finns såna som jag som älskar att träna och gör det för att det är kul. Det vill säga, såna som inte har någon elak diagnos som gör att vi känner oss tvingade att gå till gymmet. Den här länken länkades vidare och fick i sin tur elaka kommentarer som: "Herregud säger jag bara! DET är sjukt!", "Det finns en sjukdom som kallas ortorexi. Det finns behandling för denna sjukdom om man behöver hjälp" och "Landstinget betalar, varsågoda". Totalt onödiga påhopp! Om man tar sig tiden att läsa bloggen från början så förstår man att det här är galna kommentarer som på inget vis alls skulle hjälpa en person som led av någon av dessa diagnoser. Är du orolig för någon du känner så ta dig tid att prata ut ordentligt, att ondgöra sig över träningsvanor på facebook är så himla onödigt!
En god jul och ett gott nytt friskt och härligt träningsår önskar jag er alla!

 
0 kommentarer på Ätstörning eller ätstört beteende?:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
RSS Följ Bli fan

Tillhandahålls av FeedBurner


Senaste inläggen

Back on track!
Vilken upplevelse! Frågan är vad jag tar med mig mest därifrån.
Förstör vi mer än vi hjälper?
Äntligen i mål - det bästa jag har gjort!
Ibland är ett namn viktigare än annars

Kategorier

#100dagaryoga
#uppochhoppaijuni
150 pass
3D funktion
Afro
Allmänt
Bloggar om hälsa
Bloggutmaning
Bring it to the park!
Core Awareness
Flex
Flex Sportsclub i Hägersten
Gästbloggare
guldhjärtat
Happenings
Karriär
Kläder och skor
Klokt
Komma i form igen!
Kost och träning
Kosttillskott
Kunden har ordet
Länkkärlek
Lind Education
LindEducation
Löpning
MammaMage
Personlig träning
Pilates
Plattform 9
Procedos
Svenska hälso- och träningsbloggar
Transexualism
Tribal Yoga
TribalYoga
Utbildningar
Utmaningar
Vegetariskt
Vikt, utséende & hälsa
Vinyasa Yoga
Youtube
drivs av