LindEducation - För både kropp och själ
Min blogg - Anna Lennartsdotter Lindbom

Lita på personliga upplevelser?

När det blir fixerat kring olika metoder och teorier så lämnar man sitt öppna sinne och slutar tänka och känna hur man verkligen mår ganska ofta. Att man inte kan det som inte är sitt eget specialområde är väl inte särskilt konstigt, att man också söker enkla förklaringar och lättförståeliga lösningar är också lätt att förstå.
När man nu söker information i böcker, tidningar och på nätet så kan det vara bra att vara lite källkritisk. Med det menar jag att det kan vara bra att kontrollera vilken bakgrund personen som skrivit informationen har och om skriften är evidensbaserad i stället för enbart på personliga upplevelser och erfarenheter. Eftersom alla människor är olika så är det viktigt att poängtera att alla kan svara på samma sätt på samma råd. Personliga erfarenheter är toppen om de kompletteras med vetenskapliga studier som man kan hänvisa till.
Det mesta går att bevisa med statistik och det är inte en slump att uttrycket "lögner, mera lögner och statistik" finns. Det betyder att om det i någon artikel eller bok hänvisas till statistik så säger den ingenting egentligen då du inte har en aning om vilka frågor som ställts och i vilket sammanhang.
Finns där dessutom större ekonomiska intressen bakom det hela så kan du ge dig tusan på att det inte är helt korrekt information som du får.
Jag är inte världsbäst på det här själv, men jag försöker. Att analysera forskning är inte min starkaste sida och därför gillar jag att läsa information som kommer från människor som är bra på det. En sida som är riktigt bra är www.tranastyrka.se där Jacob Gudiol gör ett brilliant arbete i att samla och analysera allt som har med kost och träning att göra. Rekommenderas varmt! Läs gärna om hans bakgrund här.
Hoppas ni får lika mycket glädje av det som mig och fortsätter att ifrågasätta och tänka kritiskt, det vinner ni på i längden.

0 kommentarer på Lita på personliga upplevelser?:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
RSS Följ Bli fan

Tillhandahålls av FeedBurner


Senaste inläggen

Back on track!
Vilken upplevelse! Frågan är vad jag tar med mig mest därifrån.
Förstör vi mer än vi hjälper?
Äntligen i mål - det bästa jag har gjort!
Ibland är ett namn viktigare än annars

Kategorier

#100dagaryoga
#uppochhoppaijuni
150 pass
3D funktion
Afro
Allmänt
Bloggar om hälsa
Bloggutmaning
Bring it to the park!
Core Awareness
Flex
Flex Sportsclub i Hägersten
Gästbloggare
guldhjärtat
Happenings
Karriär
Kläder och skor
Klokt
Komma i form igen!
Kost och träning
Kosttillskott
Kunden har ordet
Länkkärlek
Lind Education
LindEducation
Löpning
MammaMage
Personlig träning
Pilates
Plattform 9
Procedos
Svenska hälso- och träningsbloggar
Transexualism
Tribal Yoga
TribalYoga
Utbildningar
Utmaningar
Vegetariskt
Vikt, utséende & hälsa
Vinyasa Yoga
Youtube
drivs av