LindEducation - För både kropp och själ
Min blogg - Anna Lennartsdotter Lindbom

Hälsosam eller osund? Vad avgör?

Som alltid när man arbetar jobbar med friskvård så kommer det här med hälsosam eller ohälsosam träning och kost på tapeten.
Jag tycker att man måste göra skillnad på elittränande/tävlande och vardagsmotionärer när man talar om det här.

Elititdrott och tävlande i kroppsbyggning/fitness och dylikt har sällan eller aldrig med hälsa att göra. När det gäller elitidrottare så tränar de för att bli bra på sin specifika idrott. Dvs att man som exempelvis fäktare och boxare blir väldigt duktig på ena sidan i stället för lika tränad på båda kroppshalvorna som man strävar till som motionär. När du ska tävla i fitness så är du extremt symetriskt tränad och för att domarna ska kunna bedöma det hela så bantas kroppsfettet ner till näst intill obefintligt vilket absolut inte får kroppen att må bra.
Vad man ska veta är att det här är en tillfällig toppform, de vet exakt när de ska nå sin form för att vara bäst på just det de ska vara bäst på vid exakt rätt tillfälle. De flesta ser alltså inte ut så året runt!

Vardagsmotionärer å andra sidan tränar för att må bättre, en del behöver gå ner i vikt en del behöver gå upp. En del vill springa ett enklare lopp och andra vill träna upp bålstyrkan för att de har ont i ryggen eller har ett ensidigt arbete. Här finns ofta en gråzon av människor som vantrivs i sina egna kroppar och som tror att en "snygg" kropp ska råda bot på allt. Vad man inte förstår är att mycket sitter i huvudet och att du som vardags motionär inte ska äta eller träna som en elitidrottare. Det finns en vanföreställning om att så fort du sätter en fot i gymmet så ska du börja med PWO´s och proteinpulver. Du ska ut och powerwalka varje morgon kl 4.30 med endast en kopp kaffe i magen för att optimera fettförbränningen osv. Det är inte heller hälsosamt.

Vad vill jag då ha sagt med det här?
Jo, hälsa har inte att göra med om du tävlar eller om du är vardagsmotionär, det är allt som oftast din egen inställning till träningen och kosten som avgör. Om du mår bra (inte bara har ett yttre som får dig att skapa en illusion av det) så är du på rätt spår. Om du känner att det inte finns en ångest och massa krav utan att du faktiskt njuter av din resa så är du på rätt väg. Våga se till dig själv och döm inte ut andra på förhand, de kanske mår bättre än du själv.

Möt en härlig träningshöst fylld av glädje och skratt! Vill du ha hjälp på vägen att se till att du faktiskt fortsätter din resa på ett hälsosamt liv så kan du alltid ta hjälp av en personlig tränare eller coach. Vi finns lite överallt och många av oss har faktiskt en sund inställning till träning och kost.
0 kommentarer på Hälsosam eller osund? Vad avgör?:

Kommentarer RSS

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
RSS Följ Bli fan

Tillhandahålls av FeedBurner


Senaste inläggen

Back on track!
Vilken upplevelse! Frågan är vad jag tar med mig mest därifrån.
Förstör vi mer än vi hjälper?
Äntligen i mål - det bästa jag har gjort!
Ibland är ett namn viktigare än annars

Kategorier

#100dagaryoga
#uppochhoppaijuni
150 pass
3D funktion
Afro
Allmänt
Bloggar om hälsa
Bloggutmaning
Bring it to the park!
Core Awareness
Flex
Flex Sportsclub i Hägersten
Gästbloggare
guldhjärtat
Happenings
Karriär
Kläder och skor
Klokt
Komma i form igen!
Kost och träning
Kosttillskott
Kunden har ordet
Länkkärlek
Lind Education
LindEducation
Löpning
MammaMage
Personlig träning
Pilates
Plattform 9
Procedos
Svenska hälso- och träningsbloggar
Transexualism
Tribal Yoga
TribalYoga
Utbildningar
Utmaningar
Vegetariskt
Vikt, utséende & hälsa
Vinyasa Yoga
Youtube
drivs av