LindEducation - För både kropp och själ
Min blogg - Anna Lennartsdotter Lindbom

Ett blogginlägg jag var tveksam till att skriva

När jag fick veta att veckans bloggutmaning handlar om köttkonsumtion så tvekade jag på om jag skulle vara med. Anledningen till min tvekan var att jag är vegetarian och att jag inte vill uppfattas som gåpåig och påtvingande. Köttätande för mig är otänkbart av många olika skäl, den moraliska aspekten är den avgörande, men jag vill inte få någon att känna skuldkänslor i detta inlägg.
 Jag ska därför låta det här inlägget vara mer inriktat på vad jag tänker kring hälsa och köttkonsumtion. Att bli vegetarian är inget som ligger nära till hands för alla människor och jag skulle aldrig se ner på någon som äter kött.

WHO har listat processat kött som cancerframkallande och media river i med hårda ord där det beskrivs som lika farligt som cigaretter. 
Ena lägret applåderar och andra går i försvarsställning. Sedan backar media och talar om att det faktiskt inte är riktigt så farligt som de påstod, fortfarande cancerframkallande. Typiskt media. Läs gärna Jacob Gudiols inlägg här i stället, han är saklig och kunnig.
Min uppfattning är att den ökade köttkonsumtionen är direkt ohälsosam. Kanske inte enbart pga köttet i sig, men också för att det blir för mycket. Det gör att vi generellt äter mindre varierat och får i oss färre näringsämnen än vad vi behöver. Jag är helt övertygad om att alla skulle må bra av att dra ner på kött och äta mer av annat, speciellt de som äter kött sju dagar i veckan och i princip till varje måltid.

Om man nu äter kött så tycker jag också att man måste se över vilket kött man köper. Köper du lågpriskött så får du garanterat äta ett djur som farit illa, tveklöst. Är det dessutom inte svenskt så finns en helt annan lagstiftning kring hur djuren behandlas med antibiotika, vilket leder till att man får i sig restprodukter av läkemedel som inte gör någonting positivt för våra kroppar. (och nej, jag kan inte lagstiftningen i alla länder, finns kanske andra som inte heller får använda antibiotika till höger och vänster) Utöver att påverka vår egen hälsa så påverkar det också vår miljö negativt, vi har bara ett jordklot så det vore toppen om vi kunde ta ett gemensamt ansvar för att påverka det här. Om konsumenter kan tänka sig att betala mer så kommer det också kunna ställas fler krav på hela industrin.

Men som sagt, jag äter inte kött. Jag bidrar inte till köttindustrin och gör mitt för miljön. Alla gör inte det val jag gör, och det begär jag verkligen inte, men om jag får önska så skulle jag gärna se lite mer kritiskt granskande av den mat som köps. Vi kan påverka!8 kommentarer på Ett blogginlägg jag var tveksam till att skriva:

Kommentarer RSS
Maria Lavestedt Segeblad on den 2 november 2015 13:07
Jag äter kött och jag kommer inte sluta. Men precis som du säger bör vi ta ansvar för det kött vi köper. Jag köper bara svenskt och äter max till en middag i veckan. Med det i åtanke som du skriver om har vi börjat äta mer vegetariskt. Också för att det är lättare att få i sig näringsrik mat.
Svara på kommentar
 
Anna on den 7 november 2015 11:13
Jo, folk måste börja ta ansvar för den här planeten. Men för mig personligen så tycker jag att det respektlösa i att föda upp djur för under dåliga förhållanden, ja även de svenska, är hemskt. Många engagerar sig i miljön, så jag prioriterar djurens väl, det gynnar alla.


Charlotta Sofia springer o trimmar on den 3 november 2015 11:32
Känner så igen mej i din tvekan eftersom jag också är vegetarian.Det blir så lätt att folk tror att en sätter sej på höga hästar. Det är helt sjukt hur upprörda känslor "jag äter inte kött" kan ge upphov till, fast det bara är ens personliga val.
Svara på kommentar
 
anna on den 7 november 2015 11:16
Ja, och det hemska i att djuren föds upp för att hamna på vår tallrik trots att vi inte idag inte har ett behov av det. Att det kastas tonvis med kött varje dag för att det inte hinner säljas av. Jag kan inte vara en del i det och det tror jag inte att någon som inte är vegetarian förstår.


Camilla on den 4 november 2015 19:48
Jag äter kött och kommer inte att sluta men jag tror att det är viktigt att bidra till en bättre miljö och hälsa genom att äta mindre kött och när man äter kött så köper man ekologiskt.
Svara på kommentar


Malin on den 4 november 2015 20:57
Det är svårt det där, att inte hamna i att folk tycker man mästrar. För tyvärr finns ju folj som gör det, oavsett om man är vegetarian eller ej. Jag har varit vegetarian, men äter numera kött ibland. Enbart när jag "vet" var det kommer ifrån. Men jag hade rent moraliskt, miljö- och hälsomässigt svårare att ta till mig alla de vegetariska ersättningsprodukter som av en del förespråkas. Helt industriellt framställda, i många fall med stor miljöpåverkan. Nä, ska jag gå över helt til vego igen så blir det samma tänk som jag har nu: fokus på i största möjliga mån råvaror, istället för produkter.
Svara på kommentar


Anna Jansson on den 4 november 2015 22:51
Jag hoppas att fler ställer krav på köttet för att få en ökad marknad för ekologisk produktion. Det har ju verkligen exploderat med ekologiska produkter i övrigt så snart borde det bli köttdiskens tur.
Svara på kommentar


Clara Edvinsson on den 8 november 2015 23:33
Vad intressant att få en inblick i din syn på saken, alltså som vegetarian. Jag är glad över att du skrev blogginlägget!
Svara på kommentar

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
RSS Följ Bli fan

Tillhandahålls av FeedBurner


Senaste inläggen

Back on track!
Vilken upplevelse! Frågan är vad jag tar med mig mest därifrån.
Förstör vi mer än vi hjälper?
Äntligen i mål - det bästa jag har gjort!
Ibland är ett namn viktigare än annars

Kategorier

#100dagaryoga
#uppochhoppaijuni
150 pass
3D funktion
Afro
Allmänt
Bloggar om hälsa
Bloggutmaning
Bring it to the park!
Core Awareness
Flex
Flex Sportsclub i Hägersten
Gästbloggare
guldhjärtat
Happenings
Karriär
Kläder och skor
Klokt
Komma i form igen!
Kost och träning
Kosttillskott
Kunden har ordet
Länkkärlek
Lind Education
LindEducation
Löpning
MammaMage
Personlig träning
Pilates
Plattform 9
Procedos
Svenska hälso- och träningsbloggar
Transexualism
Tribal Yoga
TribalYoga
Utbildningar
Utmaningar
Vegetariskt
Vikt, utséende & hälsa
Vinyasa Yoga
Youtube
drivs av