LindEducation - För både kropp och själ
Min blogg - Anna Lennartsdotter Lindbom

Traditionsbundet eller tjurskalligt?

Min systerdotter fick inte vara pepparkakslucia i år. Att neka henne det är ett oerhört effektivt sätt att döda kreativitet, glädje och förväntan över julen. Hon är 8 år, vår framtid, tillsammans med andra barn så är det de som kommer växa upp och styra vårt land, ta hand om våra gamla och våra barn, ta betalt på Ica och vara våra barns grannar. Det är på deras vilkor vår framtid kommer dikteras, det är med hjälp av deras idéer och tankar som vår värld kommer drivas framåt. 
Hennes lärare dödade hennes dröm, men hon har en klok mamma som visade henne att man får och kan vara det man vill. Tack och lov för det!

Det är skillnad på traditioner och tjurskallighet om du frågar mig. Tradition för mig betyder att vi firar jul, nyår, påsk och midsommar, inte att det är på ett exakt vis för varenda familj, men att vi får och kan samlas och njuta av gemenskap och glädje. Det var väldigt länge sedan som jag förknippade en enda av dessa högtider med religion, men vill man så får man fira Jesus födelse (eller så dansar man bara runt granen) eller minns Jesus korsfästelse, begravning och uppståndelse (eller äter godis och njuter av ledighet). Alla familjer och alla länder har olika traditioner och jag tror inte att vi får vara så rädda för förändring. Tänk om vi hade behållit alla gamla traditioner och sedvanor?


"En sak som vi dock vet med stor säkerhet är att det dracks en massa öl under julfirandet. Öldrickandet i december var så viktigt att det fanns ett särskilt uttryck - att dricka jul. Före kristendomen drack man till Oden, Frö och Njord och när kristendomen kom byttes gudarna ut men drickandet fortsatte. Från tidig medeltid finns en norsk lagtext som skriver om stränga straff för den som inte bryggde öl och signade det åt Kristus och Sankta Maria och till god årsväxt och fred."
Det är ju tradition som jag är glad att vi inte har kvar, även om alkohol dessvärre är väldigt viktigt i många hem än idag.
Eller som fina gamla traditioner kring påsk?

"Långfredag var för barnen, och säkert för många vuxna, den längsta dagen på året. Inga affärer var öppna, radion spelade allvarsam musik, lekar eller arbete var inte att tänka på. Det är den stora sorgens dag. På långfredagens morgon kunde man bli risad som påminnelse av Jesu lidande"Lite ris så där efter fastan hade väl varit kul? Eller är det bra att traditioner förändras ibland? Vi kan ju också fråga oss vilka som skulle vilja byta ut sin midsommarmeny mot den traditionella? Oooops, just det, det är en ny tradition nu ja...

"Maten som serverades vid midsommar skulle vara extra festlig. Valet av förtäring varierade beroende på var i landet man bodde och tillgången på olika livsmedel. I Nordiska museets uppteckningar nämns ofta fisk, men även kött och fläsk. Vitgröt och filbunke hörde också till kalasmaten enligt dessa uppgifter. Vitgröt var ett namn för den finare gröt som man ofta åt vid festligheter. Den kokades på mjölk, istället för vatten, och med vetemjöl eller korngryn och i senare tid risgryn. I dag äter vi sill, färskpotatis och jordgubbar med grädde samt dricker öl och brännvin, en standardmeny som har vuxit fram under 1900-talet"

Nu är det ju inte så att jag är allergisk mot traditioner, jag är bara väldigt frågande kring vår hysteri kring att det måste vara på ett speciellt vis. Det var inte bättre förr, inte på alla vis. Utveckling är det som för oss framåt. Jag är glad att vi har dessa firanden, jag är stolt och glad över att leva i ett land som lever efter (allt som oftast i alla fall) sunda värderingar där människovärdet sätts högt. Där barns åsikter värderas (även om det kan gå över i extremcurlande ibland), där det strävas efter mäns och kvinnors lika rättigheter, där det är helt oviktigt vilken sexuell läggning du har (vem bryr sig liksom?). I många andra länder så är det inte så vilket jag tror beror på många faktorer varav en är väldigt stor.
Rädslan för förändring.

Vad tänker du? Jag vill gärna ha en dialog kring detta så kommentera gärna!

Läs mer om julen, påsken och midsommar. Du kan även hitta en del skoj om samtliga högtider här.3 kommentarer på Traditionsbundet eller tjurskalligt?:

Kommentarer RSS
Jenny Lång on den 12 december 2015 12:00
Evelina blev en riktigt stolt pepparkakslucia! Hennes fröken var inte närvarande den dagen pga vab (?). På kvällen samma dag som firandet var fick jag svar från hennes. Hon skulle framföra mina åsikter till skolledningen och övrig personalgrupp så kanske de kan tänka annorlunda till nästa år! Vad fröken inte visste (?) var att jag även mailat och fått positivt svar från skolans rektor!!! Min kollega misstänker efterkonstruktion från frökens sida.
Svara på kommentar


FIT by Emma Hå on den 12 december 2015 18:16
För mig är traditioner väldigt viktigt, men jag är också ganska snabb med att anamma traditioner. Har det hänt en gång är det tradition liksom ^^ Och det som jag egentligen inte gillar glöms liksom bort.
Svara på kommentar
 
Anna on den 15 december 2015 11:38
Jag gillar också traditioner, men för mig är det tradition att fira jul. Exakt hur är inte lika viktigt. Saker som jag gillar gör jag ju gärna flera gånger, då blir det naturligt en tradition liksom.

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
RSS Följ Bli fan

Tillhandahålls av FeedBurner


Senaste inläggen

Back on track!
Vilken upplevelse! Frågan är vad jag tar med mig mest därifrån.
Förstör vi mer än vi hjälper?
Äntligen i mål - det bästa jag har gjort!
Ibland är ett namn viktigare än annars

Kategorier

#100dagaryoga
#uppochhoppaijuni
150 pass
3D funktion
Afro
Allmänt
Bloggar om hälsa
Bloggutmaning
Bring it to the park!
Core Awareness
Flex
Flex Sportsclub i Hägersten
Gästbloggare
guldhjärtat
Happenings
Karriär
Kläder och skor
Klokt
Komma i form igen!
Kost och träning
Kosttillskott
Kunden har ordet
Länkkärlek
Lind Education
LindEducation
Löpning
MammaMage
Personlig träning
Pilates
Plattform 9
Procedos
Svenska hälso- och träningsbloggar
Transexualism
Tribal Yoga
TribalYoga
Utbildningar
Utmaningar
Vegetariskt
Vikt, utséende & hälsa
Vinyasa Yoga
Youtube
drivs av