LindEducation - För både kropp och själ
Min blogg - Anna Lennartsdotter Lindbom

Yoga - elitistisk eller kravlös?

Jag älskar yoga. Jag älskar vad den gör med min kropp och jag älskar vad den gör med min knopp.
Jag började med yoga i början av 2000-talet och helt ärligt så tyckte jag att det var en plåga större delen av tiden, det var först under avslappningen som jag blev påmind om varför jag var där. Det var också den känslan som gjorde att jag valde att komma tillbaka vecka efter vecka, år efter år. Det var den känslan som gjorde att jag valde att börja instruera yoga själv, tanken på att kunna förmedla den känslan till andra var min största drivkraft. Jag har njutit av Vinyasa Yogans härliga flöden, svettats genom Bikrams varma ångor, plågats genom Yin Yogans långa, frigörande minutrar, utmanat mig själv i Ashtangans serier och utvecklat Tribal Yogans sköna flöden.
Men aldrig har jag känt ett behov av att prestera. Aldrig har det känts viktigt för mig att vara bättre än någon annan eller bevisa mig själv.
Yoga är för mig, i alla dess former, en känsla, en attityd, en inställning och ett inre ställningstagande. Yoga för mig innebär inte att du måste stå på händer eller huvud, inte heller behöver du lägga fötterna bakom nacken eller slå knut på dig själv, yoga är i nuet, där du är just nu, varken mer eller mindre. Att utöva yoga ska vara glädjefyllt och ge kraft i själen, du ska lämna varje yogaklass med en känsla av att vara förbaskat bra!

Mantran på sanskrit kan väl vara kul att kunna, men den som kan dem är inte bättre än någon annan. Vi är på olika plats i vår yogaresa och ingen plats är mindre värd än någon annan, alla är lika viktiga. Inte heller behöver du ha batikmönstrade kläder, en exklusiv yogamatta eller bli vegetarian. Är du törstig när du är på yoga så är det ok att dricka, så småningom slutar man vara törstig under passet ändå, det är din kropp och du känner själv om du behöver dricka eller inte. 

Att en instruktör gått en utbildning på 200 timmar för att bli yogalärare betyder inte att de kan ge dig den känslan av välmående som du behöver. Alla kan plugga till sig poäng, att vara ödmjuk inför människor och deras liv är en mycket större utmaning och kräver att man är på den platsen eller har passerat den på vägen i sin egna yogaresa. 

Jag älskar yoga. Vill du älska yoga eller försöka älska den så prova, men känn inga krav på prestation. Lyssna, känn och upplev. 
Yoga är inte elitistisk.

Namaste <3

2 kommentarer på Yoga - elitistisk eller kravlös?:

Kommentarer RSS
Malin on den 19 februari 2016 07:13
Åh, hade inte sett denna innan jag lade ut min "favorit i repris". Tur att fokuset i inläggen inte var helt samma i allafall! Hoppas du inte kände dig trampad på någon tå! Jag är jättesugen på yogalärarutbildning. Har du något bra tips?
Svara på kommentar


Anna on den 19 februari 2016 22:03
Haha, ingen fara alls Malin, ofta så är det så tycker jag, att det händer lite samma saker på många bloggar. Kanske vi blir inspirerade av samma saker utan att tänka på det? Vad för typ av yoga vill du lära ut?
Svara på kommentar

Skriv en kommentar

Ditt namn:
E-postadress: (obligatorisk)
Hemsida:
Kommentar:
Gör texten större, fet, kursiv och mycket annat med hjälp av HTML-taggar. Vi visar dig hur man gör.
Post Comment
RSS Följ Bli fan

Tillhandahålls av FeedBurner


Senaste inläggen

Back on track!
Vilken upplevelse! Frågan är vad jag tar med mig mest därifrån.
Förstör vi mer än vi hjälper?
Äntligen i mål - det bästa jag har gjort!
Ibland är ett namn viktigare än annars

Kategorier

#100dagaryoga
#uppochhoppaijuni
150 pass
3D funktion
Afro
Allmänt
Bloggar om hälsa
Bloggutmaning
Bring it to the park!
Core Awareness
Flex
Flex Sportsclub i Hägersten
Gästbloggare
guldhjärtat
Happenings
Karriär
Kläder och skor
Klokt
Komma i form igen!
Kost och träning
Kosttillskott
Kunden har ordet
Länkkärlek
Lind Education
LindEducation
Löpning
MammaMage
Personlig träning
Pilates
Plattform 9
Procedos
Svenska hälso- och träningsbloggar
Transexualism
Tribal Yoga
TribalYoga
Utbildningar
Utmaningar
Vegetariskt
Vikt, utséende & hälsa
Vinyasa Yoga
Youtube
drivs av