LindEducation

Anna Lennartsdotter Lindbom

Blogg

Korrekt alltid korrekt?

Publicerat den

När jag gått min grundutbildning till styrketräningsinstruktör så hade jag en bra grund (100 h) för att kunna instruera och utföra alla klassiska och några oklassiska övningar i gymmet. Sedan fick jag arbeta ett år som gyminstruktör innan jag fick utbilda mig och börja arbeta som tränare. Det här var ett fantastiskt bra sätt tycker jag då det gav mig 1 år av erfarenhet av att hantera människor och bli trygg i mitt sätt att instruera. Det var bra både för mig och för alla mina kommande klienter, för i ärlighetens namn så är man ju inte direkt proffs så fort man lämnar utbildningslokalen. Om man nu någonsin blir det.

Hur som helst så var dess utbildningar en väldigt bra grund för mig. Det som var gemensamt för dem var att de var enkla och tydliga med exakt hur en övning bör se ut och ska utföras. En axelpress är en axelpress. Byt vinkel så tränar du andra delar av muskeln och kommer åt andra muskelfibrer. Var noga med att armbågen är under handleden. Ja, du som gått en grundutbildning vet vad jag menar. Men ingen nämnde varför man ska göra den, förutom för att bygga muskler då vilket är en anledning i sig. De flesta jag träffade ville bara ha en instruktion på hur maskiner och enklare övningar med fria vikter. Tillsammans med konditionsträning så kan de flesta uppnå en kroppslig förändring på det viset, framförallt om de inte tränat alls innan.

Ibland dök det upp någon som inte kunde göra övningarna som jag ville hur mycket jag än förklarade och visade. Det här fick mig att fundera på varför. Hur kommer det sig att vi lär oss att alla ska göra övningar på exakt samma sätt då vi alla är olika? Ska verkligen en överrörlig och en stel göra saker på samma vis? Ser verkligen allas axelleder, höftleder och vrister likadana ut? Givetvis inte!

Det är lika självklart att vi inte ser likadana ut inuti som det är självklart att människor har olika gångstil och olika rörelsemönster. Det här är anledningen till min nyfikenhet och att jag hela tiden utbildar mig vidare. Vi är väldigt långt ifrån att förstå våra kroppar, dess komplexitet är fantastisk och inte alls så enkla som vi kan tro, så varför ska det då vara så enkelt som att alla klienter ska göra övningar på samma sätt?

Från att ha haft välplanerade pass för mina klienter med exakta övningar, antal och ordning så kändes det otroligt kaotiskt i min ordningssamma hjärna att inte planera så mycket.

Idag arbetar jag efter att ha en övergripande tanke med passet, jag börjar ofta med samma typ av uppvärmande övningar för att kunna kolla dagsform i rörelsemönstret. Redan där vet jag vad jag vill fokusera extra på under passet och lägger grund för hur övningarna ska se ut. Varje övning lägger grunden för nästa övning. Klientens önskemål är även mitt mål, men för att de ska kunna nå sina mål så måste jag få dem att träna på sina behov under tiden.

Är verkligen den där axelpressen för alla då? Nja, inte den symmetriska och "korrekta" varianten i alla fall om du frågar mig, alla måste göra den på sitt sätt. En del behöver mer rörelse i skuldran och en del mindre. En del behöver passa på att få sträck på höftens utsida och en del behöver få inåtrotation i höften medan de gör axelpressen. Komplext? Oh yes. Men efter att ha hållit en hjärna i mina händer förra året så är det alldeles självklart att ingenting i våra kroppar är enkelt.

Om jag inte har en exakt förklaring till varför mina klienter ska göra en övning så ska jag inte göra den, är den inte i deras största intresse så är borde jag välja en annan.

Hur tänker du som tränare och du som klient?


 

Kategorier: 3D träning, Träning, Personlig träning

Skriv en kommentar

Hoppsan!

Oops, you forgot something.

Hoppsan!

Orden du skrev in matchar inte texten ovan. Var god försök igen.

0 kommentarer